Női Tour de France-t rendeznek 2022-ben

  egy személy a bringán

  A hihetetlen kihívást jelentő Tour de France kerékpáros verseny nemrég elkezdődött. Évek óta a nők azon fáradoznak, hogy visszahozzanak egy hasonló versenyt a nőknek. Most a szervezők bejelentették, hogy a női Tour de France jövő júliusban tér vissza.

  A Tour de France nagyon nehéz kerékpáros verseny. Három hétig tart, és 2082 mérföldet (3351 kilométer) tesz meg. A nyári melegben Franciaországban megrendezett versenyben a bringások hegyeken fel-le versenyeznek, meredek, kanyargós és veszélyes utakon.

  A versenyzők minden nap a verseny egy másik részét fejezik be, amelyet „szakasznak” neveznek. Minden szakasznak lehet más győztese, és minden nap összeadódik a teljes idő. Az a személy, aki vezet, sárga trikót (inget) visel, hogy megmutassa, nyerésre áll.

  De a Tour de France-on nincs nő, csak férfiak. A nők évek óta próbálnak ezen változtatni.

   

  1984 és 2009 között volt egy női Tour de France, amelyet különböző nevek alatt rendeztek a különböző szervezetek. De az idő múlásával az esemény egyre kisebb lett és kevésbé volt kihívás. 2009-ben teljesen véget ért. A Tour de France-t az Amaury Sport Organization (ASO) szervezi. 2014-ben az ASO elkezdett egy rövidebb, egy vagy két napos versenyt tartani a nők számára La Course néven. De a La Course nem hosszú, kihívásokkal teli verseny, sok szakasszal.

  Felhívva a figyelmet a női Tour de France szükségességére, egy francia kerékpáros klub szokatlan projektet vállalt „Journée -1” vagy „J-1” néven. A J-1 részeként 2015 óta egy csoport nő pontosan ugyanazon a pályán versenyezik, mint a férfi Tour de France, csak egy nappal korábban.

  A nők idén is részt vesznek a J-1 projektben. De a következő évben nem kell. Ennek oka, hogy az ASO bejelentette, hogy 2022 júliusában megtartják a Tour de France Femmes versenyt – a nők számára rendezett Tour de France-ot.