Az apró úszórobotok segíthetnek a mikroműanyag-rendetlenség felszámolásában

  vízszennyezés, madár szeméttel a csőrében

  Egy nagy környezeti probléma kezelésére Csehország vegyészei kicsiben gondolkodtak. Tényleg kicsiben. Új miniatűr robotjuknak egyetlen célja van: segíteni megtisztítani az apró műanyag szennyező vízi utakat világszerte.

  Minden új mikrorobot nem nagyobb, mint az élezett ceruza hegye. Mágnesesek és csillag alakúak. Amikor a napfény eléri őket, kémiai reakciókat váltanak ki, amelyek meghatározott irányba hajtják őket a vízen. Amikor találnak egy műanyagdarabot, odamennek rajta, és elkezdik lebontani. Amikor a lámpák kialszanak, elengedik őket, és szabadon használhatók.

  Egy új tanulmányban a tudósok arról számoltak be, hogy ezek a robotok vagy lebonthatnak egy darab mikroműanyagot, vagy megőrzik ezeket, hogy később összegyűjtsék.

  “Ez a munka nagyszerű” – mondja Douglas Blackiston, a Tufts Egyetem Medfordban. Ő biológus, aki nem dolgozott a projekten, de tud az ilyen eszközökről. Robotokat tervezett élő sejtekből, köztük olyanokat is, amelyek segíthetnek a szennyezés elhárításában. Az újról szólva megjegyzi, hogy „ezek a robotok képesek műanyagot enni. Megrágják. Vagy elővehetik, és mágnessel összegyűjthetik. A tudósok szeretik a robotokat mindezekkel a lehetőségekkel. ”

  A projektet Martin Pumera vegyész, a Cseh Kémiai és Technológiai Egyetemen vezette. Mikrorobotok készítésének módjait tanulmányozza. Megjegyzi, hogy körülbelül egy évtizeddel ezelőtt a tudósok apró „botokat” kezdtek kifejleszteni, amelyek képesek vízben mozogni. Ezután küldetést kellett találniuk nekik. Azt mondja, azt gondolták: „Hadd tegyenek valami hasznosat.”

  Pumera úgy döntött, hogy a mikroműanyagok okozta problémára összpontosít.

  Ez egy nagy probléma. Ezek apró műanyag darabok, általában nem szélesebbek, mint a ceruzaradír teteje. És mindenhol ott vannak – az óceán fenekétől a jégre fújó levegőig a hegyek tetején. Megfordultak ivóvízben, palackozott és csapvízben is. Egyes tanulmányok becslései szerint trillió darab műanyagdarab kerül a világ vizeibe. A műanyagnak sok forrása van, az ivószálaktól és a bevásárlótáskáktól a mosó- és tisztítótörlőkig. (Gondoljunk csak bele, mennyi műanyaggal találkozunk naponta.) A műanyag nem könnyen bomlik le vagy nem esik szét. Mindig ez volt az egyik vonzereje.

  “Nagy műanyagszennyezési problémánk van” – mondja Sherri “Sam” Mason, vegyész a Pennsylvania State University Behrend-ben, Erie-ben. A kevesebb műanyag használata a legfontosabb lépés, mondja. Ezt követően, azt mondja, jön a takarítás. Itt lát szerepet Pumera robotjai számára. „Bátorítanak” – mondja. „Nagyon érdekes ötlet, hogy segítsenek a tisztítási munkákban”. Pumera-hoz hasonlóan megjegyzi, hogy a robotok még nem állnak készen a széles körű bevetésre.

  Pumera szerint végső célja, hogy olcsó és környezetbarát robotokat készítsen, amelyek bárhol használhatóak a világon. Gyanítja, hogy eleinte a szennyvizet tisztító üzemekben lehetnek a leghasznosabbak. Ott eltávolíthatják a műanyagot, mielőtt eléri a nyílt vizet.