A székhelyszolgáltatás és a többi alternatíva közti különbség

    Számos jogi- illetve gazdasági kötelezettséggel jár a cégalapítás, melyeket egy tapasztalatlan vállalkozó nem hogy nem tud fejben tartani, de még csak nem is ismer, nem hallott róluk: ilyen például az is, hogy a cég székhelyét, azaz hivatalos levelezési címét már ki kell jelölni a cégalapítás pillanatában.

    A székhely problémája tehát az első, amivel szembenéz a kezdő vállalkozó. Nehéz eldönteni, hogy gazdaságilag mi kifizetődőbb: a saját otthonunkat bejelenteni, mint székhelyt, vagy épp egy külön irodát bérelni erre a célra. Ez a két opció bár logikusnak tűnhet, de számos tényező miatt nem előnyösek. Az otthonra bejelentett székhely esetében otthonunkhoz leszünk láncolva, ugyanis a székhely lényege, hogy a cég hivatalos levelezése erre a címre érkezik, és itt is kell átvenni a leveleket, valamint innét irányítják a csomagok küldését, és a NAV is ide érkezik az ellenőrzések alkalmával, ami váratlan időpontban szokott érkezni. Ebből fakadóan folyton otthon kell lennünk ezen adminisztratív ügyek intézése miatt. Kellemetlen lehet, ha mondjuk épp ebédidőben jön az ellenőrzés, amikor az egész család az asztal körül ül. Hogy szétválasszák a magánéletet és a munkát sokan az irodabérlés mellett döntenek. Természetesen ez kényelmesebb, de hangsúlyozzuk, hogy a székhelyet ki kell jelölni közvetlenül a cégalapítás előtt. A legtöbb vállalkozó nem úgy kezdi a cégalapítást, hogy már komoly összegek folynak be minden hónapban, sokaknak évekig nincs is szükségük alkalmazottakra, vagy irodára. Az iroda bérlése felfalja a pénzünket, ugyanis bérleti díjat kell fizetni a helységért, ha nem akarunk ott tartózkodni, akkor titkárnőt kell felvennünk, ami megint csak kiadás havonta – a mai árak mellett igencsak komoly kiadást jelenthet ez.

    Az ilyen problémák megoldásaként jött létre a székhelyszolgáltatás intézménye, ami lényegében megoldja a fent említett problémákat. A szolgáltató fogadja, kezeli, tárolja a leveleket és csomagokat, valamint adott esetben bemutatja azokat a NAV-nak, és jóval olcsóbb, mint irodát bérelni. A vállalkozó úgymond mentesül az adminisztratív terhektől.